duminică, 16 mai 2010

O leapşă interesantă

     Cu o săptămână în urmă citind blogul Vanilla Moon am descoperit un articol în care se desfăşura o leapşa. Mi-a plăcut aşa că  am cerut permisiunea autorului de a o prelua (deşi specificase că oricine o poate lua). Iată rezultatul adaptării :

1) Luaţi o carte, cea mai la îndemână, deschideţi la pagina 18 şi scrieţi aici rândul al 4-lea:
"- Ar putea prea bine să ni-l ia pe acesta."
2) Fără să verifici, cât e ceasul?
"17:40"
3) Acum, verifică…!
"16:40"
4)Cum sunteţi îmbăcat?
Sport.
5)Înainte de a răspunde la acest chestionar, la ce vă uitaţi?
La telefon - citeam un mesaj.
6)Ce zgomot auziţi în afară de cel al calculatorului?
Ciripitul păsăricilor/rândunicilor de afară.
7)Când aţi ieşit ultima dată şi ce aţi făcut cu ocazia respectivă?
Azi, veneam de la cumparături (aşa este când stai singur - trebuie să ai grija ca prin frigider să nu bată vântul).
8)Aţi visat ieri noapte ?
Da.
9)Când aţi râs ultima dată?
Acum două-trei ore când eram prin supermarket (nu, nu de unul singur).
10)Ce aveţi pe pereţii încăperii unde sunteţi?
Absolut nici un tablou/poster sau alte chestii ce se pot agăţa pe pereţi.
11)Dacă aţi deveni multimilionar peste noapte, care ar fi primul lucru pe care l-aţi cumpăra?
Sunt indecis.
12)Care este ultimul film pe care l-aţi văzut?
"21 Grams".
13) Aţi văzut ceva neobişnuit azi ?
Nu.
14)Ce părere aveţi despre acest chestionar?
Este destul de interesat, altfel nu aş fi răspuns la el.
15)Spuneţi-ne ceva ce nu ştim încă.
Sunt multe lucruri pe care nu le ştiţi despre mine însă trebuie să încep cu ceva: sunt o persoană sensibilă deşi nu prea îmi arăt sensibilitatea - cică aşa sunt cei din zodia peştilor.
16)Care ar fi prenumele copilului dvs. dacă ar fi vorba de o fată ?
Pff...
17) Care ar fi prenumele copilului dvs. dacă ar fi băiat?
Pfffff...
18)V-aţi gândit deja să locuiţi în străinătate ?
Încă nu, dar sunt din ce în ce mai multe motive care să mă facă să mă gândesc la această variantă, de a părăsi ţara.
19)Ce aţi dori ca Dumnezeu să vă spună când intraţi pe porţile Raiului.
Bun, ai vazut Raiul, acum întoarcete pe Pămînt şi mai trăieşte încă 50 de ani.
20)Dacă aţi putea schimba ceva în lume în afară de politică, ce aţi schimba?
Prea multe pentru a putea fi enumerate aici.
21)Vă place să dansaţi?
Da.
22)George Bush ?
Ok, ce-i cu el?
23)Care a fost ultima chestie pe care aţi văzut-o la televizor?
Top Gear pe Discovery Channel.
24)Care sunt cele 4 persoane care ar trebui să preia acest chestionar?
Îl poate prelua oricine.

sâmbătă, 8 mai 2010

Economia României se prăbuşeşte?

     De când a ieşit preşedintele Băsescu la rampă declarând că pensiile şi salariile bugetarilor vor scădea cu 15% respectiv 25%, mass-media nu au încetat din clocot. Colac peste pupăză sindicatele ameninţă cu ample proteste alăturându-se acestora şi pensionarii.
 
       Răsfoind puţin presa online observ că mai toate cotidienele care se respectă se întrec în titluri de prima pagină care şochează: Adevărul - "Cine şi cum va strânge cureaua", România Liberă - "Va retrăi România colapsul din '90?". Altele încearcă o predicţie: EVZ - "Cine câştiga electoratul prin scăderea pensiilor şi a salariilor".      
      Un lucru este cert: România o duce rău de tot. Cine sunt vinovaţii pentru situaţia cenuşie în care se află ţara? O întrebare la care nu-i greu dar nici uşor de răspuns. Eu nu voi răspunde dar, precizez că guvernul în funcţie, are o misiune grea: aceea de a nu lasă România să se ducă de râpă. Vor reuşi? Nu prea sunt şanse având în vadere că până acum nu au făcut mai nimic. 
      Mulţi zic că prăbuşirea ni se trage de la FMI, însă reprezentanţii fondului ne strigă să nu dăm vină pe ei ,că nu este a lor. Aaaaa...da, au dreptate băieţii aceştia. Dacă România lua măsuri ferme împotriva crizei economice încă din fazele incipiente, nu aveam nevoie de banii lor. Însă cum întotdeauna parlamentării  noştri aleg calea aia mai a dracu', hotărăsc să ne pricopsim cu un împrumut generos şi apoi să ne jecmănească pe noi, contribuabilii/plătitorii de taxe, la buzunare timp de mulţi ani înainte. Simplu, nu? Însă ce te faci cu  politică fiscală de austeritate şi măsurile draconice de stabilizare pe care acum, Fondul Monetar Internaţional, ni le impun ? Sunt curios cum ne va scoate guvernul din această uriaşa problemă în care tot el ne-a  băgat.

joi, 6 mai 2010

Divertismentul tv romanesc: numai tarate sa ai in cap sa nu il intelegi!

   Am promis ca articolul "televiziunile romanesti m-au socat" va avea o continuare asa ca ma tin de cuvant.Unele fraze sunt extrase din analiza jurnalistica ce am intreprins-o pentru facultate.

      Dupa cateva zile de analiza, am ajuns la concluzia ca divertismentul din televiziunile generaliste romanesti tinde spre prostia absoluta. Diversele emisiuni abordeaza din ce in ce mai mult, lucruri care socheaza, senzationalul - un fel de sare si piper - necesare unei audiente tot mai mari. Colac peste pupaza, mai nou am obesrvat ca telenovelele  si  sitcom-urile de mana a doua sunt peste tot. Daca in tarile civilizate divertismentul de televiziune se "profesionalizeaza" pe zi ce trece, nu aceeasi regula se aplica si pe la noi. Cred ca romanul, din cauza opresiunilor politice de dinainte de '89, l-au facut acum sa fie un burete ce absoarbe orice in materie de divertisment fara sa se mai gandeasca un pic si la calitatea acestuia.
     Emisiunile tv, dar si serialele ce au conceptul de telenovela au un subiect atat de simplu si un limbaj ce uneori depaseste limita bunului simt incat numai tarate sa ai in cap sa nu le intelegi. Chiar nu pricep de ce sunt atat de vizionate.Dintr-o perspectiva simplista as putea spune ca romanii (cu precadere indivizii cu un nivel scazut de cultura - stiu, sunt cam numerosi)  vor sa vada in astfel de productii oameni ca ei, facand aceleasi lucruri ca ei, suferind din motive profane ca ei. Aceasta caracteristica a devenit un fenomen de masa.
     Dar, ptiu drace, de ce ma mir eu ca romanii apreciaza incultura. Principalul sustinator este chiar mass-media. Deschid un ziar vad NUMAI SPECIMENE - asa-zisele vedete - deschid televizorul dau tot de ele si asta numai din vina presei ca le promoveaza.

miercuri, 5 mai 2010

Televiziunile romanesti m-au socat.

     De cand a inceput anul universitar nu prea am mai avut timp de televizor, Programul meu era destul de incarcat (este si acum) iar putinul timp liber pe care il aveam incercam sa-l dedic cat mai mult distractiei, lecturii, jogging-ului si altor activitati care sa-mi creeze buna dispozitie, mai putin televizorului. Cand il deschideam singurele posturi la care ma uitam  erau: Discovery Channel, National Geographic, History si altele asemanatoare, astfel ca nu stiam ce mai difuzeaza posturile de televiziune romanesti. Nici stirile nu le mai urmaream iar ca sa fiu si eu la curent cat de cat "rasfoiam" in graba presa online. Stiam destul de mult ce poate difuza o televiziune romaneasca asa ca nu-mi bateam capul cu asa ceva.
     Intamplarea face ca in urma cu cateva saptamani sa mi se dea de facut la unul din cursurile de la facultate o analiza jurnalistica asupra televiziunilor din Romania care sa cuprinda si un studiu de caz - telenovelele. Asa ca timp de vreo doua saptamani a trebuit sa ma benoclez la tv. Dupa nici 10 minute de vizionare mi-am zis : WTF...OMG???!!! Cu siguranta s-au tampit bine astia din media romaneasca. Numai tampenii auzeam. Credeam ca nu vad bine. Hai cu chiu cu vai am inghitit divertismentul deplorabil ce este difuzat pe sticla dar telenove doua saptamani un adevarat chin. Am crezut ca voi tampi dupa numai 2 zile. Acum nu va inchipuiti ca de dimineata pana seara ma uitam la telenovele dar cel putin o ora-doua butonam telecomanta pentru a cauta posturile care difuzau telenovele emisiuni de divertisment si nu numai. Pentru inceput am crezut ca au devenit o raritate aceste genuri de seriale dar spre surprinderea mea ele erau pe toate "cararile". De la posturile publice (TVR1 si TVR2) pana la cele mai mediocre si imbecile (OTV, Acasa TV, National TV, etc.). In privinta divertismentului - dezastru ce pot zice imi venea sa ma dau cu capul de toti peretii cand vedeam asemenea tampenii - televiziunile romanesti tind spre prostia absoluta incepand cu Pro Tv si terminand cu OTV.
     Am sa contiunui maine articolul cu o a doua parte ce va contine opinia mea in privinta posturilor tv romanesti si a programelor ce le distribuie/difuzeaza.