vineri, 15 octombrie 2010

O naţiune fără viitor

Sursa fotografiei: www.grigoruta.com
          Deschid televizorul, arunc o privire fugitivă asupra posturilor româneşti de televiziune şi nu observ nimic remarcabil. Aceleaşi emisiuni de prost-gust, ştiri al căror conţinut negativ te îngrozesc, “personalităţi” a căror cultră generală este lacunară sau lipseşte cu desăvârşire. Totul decurge după un şablon prost construit – un chici- şi pare-se că-i imposibil de înlocuit. Închid televizorul şi răsfoisec un ziar ale cărui pagini sunt pline de articole cu un continut usor tendenţios şi licenţios, însoţite bineînţeles de imagini nu tocmai potrivite. Încerc să găsesc măcar un singur rând care să aducă aminte de cultură, însă rezultatul este dezamăgitor. Ies afară, aruncându-mi privirea în stânga şi-n dreapta observând tineri ce folosec un vocabular vulgar. Nimic nu pare că în România aceasta mică, cenuşie, aflată la marginea civilizaţiei (făcând o paranteză, civilizaţia vine peste noi dar parcă refuzăm s-o îmbrăţişăm) ar mai exista valori ce merită promovate. 
          Stau uneori şi mă gândesc: de ce societatea românească are (sau cel puţin aşa văd eu lucrurile) o repulsie faţă de tot ceea ce-i considerat frumos, valoros? Rare sunt cazurile în care mai este promovată intelectualitatea - în special cea venită din rândurile tinerilor – în cadrul mass-media. Consider că unul din vinovaţii pentru devalorizarea societăţii este presa scrisă si audio-vizuală, căci aceste mijloace de comunicare au puterea de a influenţa negativ. Nu zic că nu există o nişă bazată pe publicaţii culturale, dar este insignifiantă.  
          Marile trusturi media ar trebui să-şi rezerve mai mult spaţiu pentru artă, teatru si să lase un pic în spate dorinţa aceasta, arzătoare a câştigului financiar prin orice mijloace. De multe ori aud jurnalişti făcând comparaţii şi comaraţii între noi şi alte naţiuni, între gradul nostru de civilizaţie şi al altora, dar nu fac nimic în a da un imbold ridicării nivelului de cultură, căci numai prin valoare o naţiune se poate dezvolta armonios şi  a se  menţine la un nivel ridicat al standardelor cultural-artistice. 
          Fără intelectuali, valori demne de urmat suntem fără viitor. Însă lucrul cel mai dureros este acela că statul, singura instituţie care ar putea stopa această stare de degradare a mediului social în care trăim nu face absolut nimic în acest sens. Uşor dar sigur ne îndreptăm către un drum ce duce spre nicăieri.

duminică, 16 mai 2010

O leapşă interesantă

     Cu o săptămână în urmă citind blogul Vanilla Moon am descoperit un articol în care se desfăşura o leapşa. Mi-a plăcut aşa că  am cerut permisiunea autorului de a o prelua (deşi specificase că oricine o poate lua). Iată rezultatul adaptării :

1) Luaţi o carte, cea mai la îndemână, deschideţi la pagina 18 şi scrieţi aici rândul al 4-lea:
"- Ar putea prea bine să ni-l ia pe acesta."
2) Fără să verifici, cât e ceasul?
"17:40"
3) Acum, verifică…!
"16:40"
4)Cum sunteţi îmbăcat?
Sport.
5)Înainte de a răspunde la acest chestionar, la ce vă uitaţi?
La telefon - citeam un mesaj.
6)Ce zgomot auziţi în afară de cel al calculatorului?
Ciripitul păsăricilor/rândunicilor de afară.
7)Când aţi ieşit ultima dată şi ce aţi făcut cu ocazia respectivă?
Azi, veneam de la cumparături (aşa este când stai singur - trebuie să ai grija ca prin frigider să nu bată vântul).
8)Aţi visat ieri noapte ?
Da.
9)Când aţi râs ultima dată?
Acum două-trei ore când eram prin supermarket (nu, nu de unul singur).
10)Ce aveţi pe pereţii încăperii unde sunteţi?
Absolut nici un tablou/poster sau alte chestii ce se pot agăţa pe pereţi.
11)Dacă aţi deveni multimilionar peste noapte, care ar fi primul lucru pe care l-aţi cumpăra?
Sunt indecis.
12)Care este ultimul film pe care l-aţi văzut?
"21 Grams".
13) Aţi văzut ceva neobişnuit azi ?
Nu.
14)Ce părere aveţi despre acest chestionar?
Este destul de interesat, altfel nu aş fi răspuns la el.
15)Spuneţi-ne ceva ce nu ştim încă.
Sunt multe lucruri pe care nu le ştiţi despre mine însă trebuie să încep cu ceva: sunt o persoană sensibilă deşi nu prea îmi arăt sensibilitatea - cică aşa sunt cei din zodia peştilor.
16)Care ar fi prenumele copilului dvs. dacă ar fi vorba de o fată ?
Pff...
17) Care ar fi prenumele copilului dvs. dacă ar fi băiat?
Pfffff...
18)V-aţi gândit deja să locuiţi în străinătate ?
Încă nu, dar sunt din ce în ce mai multe motive care să mă facă să mă gândesc la această variantă, de a părăsi ţara.
19)Ce aţi dori ca Dumnezeu să vă spună când intraţi pe porţile Raiului.
Bun, ai vazut Raiul, acum întoarcete pe Pămînt şi mai trăieşte încă 50 de ani.
20)Dacă aţi putea schimba ceva în lume în afară de politică, ce aţi schimba?
Prea multe pentru a putea fi enumerate aici.
21)Vă place să dansaţi?
Da.
22)George Bush ?
Ok, ce-i cu el?
23)Care a fost ultima chestie pe care aţi văzut-o la televizor?
Top Gear pe Discovery Channel.
24)Care sunt cele 4 persoane care ar trebui să preia acest chestionar?
Îl poate prelua oricine.

sâmbătă, 8 mai 2010

Economia României se prăbuşeşte?

     De când a ieşit preşedintele Băsescu la rampă declarând că pensiile şi salariile bugetarilor vor scădea cu 15% respectiv 25%, mass-media nu au încetat din clocot. Colac peste pupăză sindicatele ameninţă cu ample proteste alăturându-se acestora şi pensionarii.
 
       Răsfoind puţin presa online observ că mai toate cotidienele care se respectă se întrec în titluri de prima pagină care şochează: Adevărul - "Cine şi cum va strânge cureaua", România Liberă - "Va retrăi România colapsul din '90?". Altele încearcă o predicţie: EVZ - "Cine câştiga electoratul prin scăderea pensiilor şi a salariilor".      
      Un lucru este cert: România o duce rău de tot. Cine sunt vinovaţii pentru situaţia cenuşie în care se află ţara? O întrebare la care nu-i greu dar nici uşor de răspuns. Eu nu voi răspunde dar, precizez că guvernul în funcţie, are o misiune grea: aceea de a nu lasă România să se ducă de râpă. Vor reuşi? Nu prea sunt şanse având în vadere că până acum nu au făcut mai nimic. 
      Mulţi zic că prăbuşirea ni se trage de la FMI, însă reprezentanţii fondului ne strigă să nu dăm vină pe ei ,că nu este a lor. Aaaaa...da, au dreptate băieţii aceştia. Dacă România lua măsuri ferme împotriva crizei economice încă din fazele incipiente, nu aveam nevoie de banii lor. Însă cum întotdeauna parlamentării  noştri aleg calea aia mai a dracu', hotărăsc să ne pricopsim cu un împrumut generos şi apoi să ne jecmănească pe noi, contribuabilii/plătitorii de taxe, la buzunare timp de mulţi ani înainte. Simplu, nu? Însă ce te faci cu  politică fiscală de austeritate şi măsurile draconice de stabilizare pe care acum, Fondul Monetar Internaţional, ni le impun ? Sunt curios cum ne va scoate guvernul din această uriaşa problemă în care tot el ne-a  băgat.

joi, 6 mai 2010

Divertismentul tv romanesc: numai tarate sa ai in cap sa nu il intelegi!

   Am promis ca articolul "televiziunile romanesti m-au socat" va avea o continuare asa ca ma tin de cuvant.Unele fraze sunt extrase din analiza jurnalistica ce am intreprins-o pentru facultate.

      Dupa cateva zile de analiza, am ajuns la concluzia ca divertismentul din televiziunile generaliste romanesti tinde spre prostia absoluta. Diversele emisiuni abordeaza din ce in ce mai mult, lucruri care socheaza, senzationalul - un fel de sare si piper - necesare unei audiente tot mai mari. Colac peste pupaza, mai nou am obesrvat ca telenovelele  si  sitcom-urile de mana a doua sunt peste tot. Daca in tarile civilizate divertismentul de televiziune se "profesionalizeaza" pe zi ce trece, nu aceeasi regula se aplica si pe la noi. Cred ca romanul, din cauza opresiunilor politice de dinainte de '89, l-au facut acum sa fie un burete ce absoarbe orice in materie de divertisment fara sa se mai gandeasca un pic si la calitatea acestuia.
     Emisiunile tv, dar si serialele ce au conceptul de telenovela au un subiect atat de simplu si un limbaj ce uneori depaseste limita bunului simt incat numai tarate sa ai in cap sa nu le intelegi. Chiar nu pricep de ce sunt atat de vizionate.Dintr-o perspectiva simplista as putea spune ca romanii (cu precadere indivizii cu un nivel scazut de cultura - stiu, sunt cam numerosi)  vor sa vada in astfel de productii oameni ca ei, facand aceleasi lucruri ca ei, suferind din motive profane ca ei. Aceasta caracteristica a devenit un fenomen de masa.
     Dar, ptiu drace, de ce ma mir eu ca romanii apreciaza incultura. Principalul sustinator este chiar mass-media. Deschid un ziar vad NUMAI SPECIMENE - asa-zisele vedete - deschid televizorul dau tot de ele si asta numai din vina presei ca le promoveaza.

miercuri, 5 mai 2010

Televiziunile romanesti m-au socat.

     De cand a inceput anul universitar nu prea am mai avut timp de televizor, Programul meu era destul de incarcat (este si acum) iar putinul timp liber pe care il aveam incercam sa-l dedic cat mai mult distractiei, lecturii, jogging-ului si altor activitati care sa-mi creeze buna dispozitie, mai putin televizorului. Cand il deschideam singurele posturi la care ma uitam  erau: Discovery Channel, National Geographic, History si altele asemanatoare, astfel ca nu stiam ce mai difuzeaza posturile de televiziune romanesti. Nici stirile nu le mai urmaream iar ca sa fiu si eu la curent cat de cat "rasfoiam" in graba presa online. Stiam destul de mult ce poate difuza o televiziune romaneasca asa ca nu-mi bateam capul cu asa ceva.
     Intamplarea face ca in urma cu cateva saptamani sa mi se dea de facut la unul din cursurile de la facultate o analiza jurnalistica asupra televiziunilor din Romania care sa cuprinda si un studiu de caz - telenovelele. Asa ca timp de vreo doua saptamani a trebuit sa ma benoclez la tv. Dupa nici 10 minute de vizionare mi-am zis : WTF...OMG???!!! Cu siguranta s-au tampit bine astia din media romaneasca. Numai tampenii auzeam. Credeam ca nu vad bine. Hai cu chiu cu vai am inghitit divertismentul deplorabil ce este difuzat pe sticla dar telenove doua saptamani un adevarat chin. Am crezut ca voi tampi dupa numai 2 zile. Acum nu va inchipuiti ca de dimineata pana seara ma uitam la telenovele dar cel putin o ora-doua butonam telecomanta pentru a cauta posturile care difuzau telenovele emisiuni de divertisment si nu numai. Pentru inceput am crezut ca au devenit o raritate aceste genuri de seriale dar spre surprinderea mea ele erau pe toate "cararile". De la posturile publice (TVR1 si TVR2) pana la cele mai mediocre si imbecile (OTV, Acasa TV, National TV, etc.). In privinta divertismentului - dezastru ce pot zice imi venea sa ma dau cu capul de toti peretii cand vedeam asemenea tampenii - televiziunile romanesti tind spre prostia absoluta incepand cu Pro Tv si terminand cu OTV.
     Am sa contiunui maine articolul cu o a doua parte ce va contine opinia mea in privinta posturilor tv romanesti si a programelor ce le distribuie/difuzeaza.

duminică, 28 martie 2010

M-am saturat!

  • Nu mai vreau sa am contact cu incompetenii!
  • M-am saturat sa stau la rand, in spatele cozilor interminabile din fata ghiseelor iar, cand in sfarsit reusesc sa ajung si eu in fata, pentru a  plati divere taxe si impozite (catre stat bineinteles), sa existe o persoana in spatele pupitrului care sa ma trateze cu ignoranta, dandu-mi un raspuns zeflemist in timp ce clefeteste o guma, ce probabil s-a cauciucat de cand tot o mesteca: mda, vino maine, am inchis (desi programul indica inca 2 ore de lucru cu publicul)!
  • Nu mai vreau ca cineva sa fie nevoit sa dea spaga pentru niste servicii care in mod normal ar trebui sa beneficieze de acestea gratuit!
  • M-am saturat de incompetenta politica si de scandalurile interminabile dintre partidele politice pentru lupta de a detine puterea!
  • M-am saturat sa aud ca justitia nu a putut face nimic in cazurile grave de primire si dare de mita datorita "lipsei" de probe incriminatoare!
  • M-am saturat ca mass-media din Romania sa promoveze noncultura si persoanele asociate acesteia!
  • M-am saturat de nefunctionalitatea sistemelor economic, social, politic, etc din aceasta tara!
  • M-AM SATURAT SA SPUN...M-AM SATURAT!!!
Voi v-ati saturat?

marți, 23 martie 2010

A! Care-i problema?


Of... ce greu este sa ai un blog (la inceput). Intalnesc numai si numai probleme iar dupa ce ca nu stiu mare lucru imi bag nasul si ghearele peste tot si mi le prind si atunci sa vezi durere. Realizat doar de cateva zile si deja intampin dificultati ce par mici insa, care imi pricinuiesc mari dureri de cap.
Acum 30 - 40 de minute in urma, am observat ca nu se putea posta comentarii la cel mai recent articol al meu (ideologiile politice) si m-a mancat dosul palmei sa incerc sa fac cumva sa remediez problema si am vrut sa-mi reinstalez vechilu formular de comentarii (caci citind eu "literatura de specialitate" si opiniile mai multor bloggeri ar trebui sa instalez unul mai bun, iar acela se afla aici: www.disqus.com, asa ca am actionat in consecinta), acela pe care ti-l ofera "blogger". Zis si facut insa, am observat cu stupoare ca, facand aceasta "operatiune alfa, beta, omega" am observat cu stupoare ca mi s-au sters comentariile primite de la 3 cititori (unii dintre eu au avut un comentariu dublu astfel avand 5). Iti dai seama primele mele comentarii aparute chiar din a doua zi? Pentru mine acest lucru a insemnat enorm -stiu poate pare penibil pentru cei cu experienta- dar nu si pentru un novice ca mine. Ehe, totusi sa ma resemnez si sa ma gandesc ca acest incident a insemnat pentru mine o lectie ale carei greseli sper ca nu le voi mai repeta.

sâmbătă, 20 martie 2010

De ce o lege a audiovizualului, nu ar fi prea mult si una a presei scrise?


Decaderea regimului communist din Romania a adus printre altele si liberalizarea presei scrise si audiovizuale. Daca pentru presa tiparita inca nu s-a stabilit o lege care sa coordoneze si sa reglementeze in mod democratic activitatea ce se desfasoara in cadrul acesteia , nu acelasi lucru il putem spune despre presa audio si vizuala. In acest sens existand o lege din 1992 promulgata prin decret de catre presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu.
Datorita facilitatilor tehnologice ce au facut posibila difuzarea programelor prin satelit, corelata cu utilizarea antenelor parabolice si a mai ales cu raspandirea sistemului de transmisie prin cablu, a permis institutiilor din audiovizual sa acopere teritorii tot mai vaste .Toate aceste ducand la diferite modificari, reglementari asupra legii audiovizualului. Conform acestei legi Consililul National al Audiovizualului (CAN) este abilitat sa asigure in conformitatea legii buna desfasurare a institutiilor de presa. Revenind la intrebarea plasata in titlul articolului, argumentez ca lipsa unei astfel de legi ar fi insemnat un haos total. Fiecare facand ce vrea si cum vrea, ar fi fost cam ceea ce se intampla in presa scrisa. De aceea asa cum legea audiovizualului urmareste ca in cadrul difuzarii si retransmisiei programelor sa se realizeze asigurarea pluralismului politic si social, diversitatea culturala, lingvistica, si religioasa, informarea obiectiva a publicului etc. (prevazute in capitolul I , articolul 3) ar trebui sa existe si o lege a presei scrise care sa fie aplicata de o autoritate pubilca autonoma cum este cazul CNA. Caci degeaba ar exista legea daca nu ar fi cineva care sa o aplice.
Exsista insa si personae care nu sunt de accord in totalitate cu unele articole ale legii. Spre exemplu in ceea ce prveste publicitatea de stat , in perioada anului 2005 s-au crea numeroase dispute. Eliminarea presiunilor politice asupra presei si profesionalizarea relatiilor cu mass-media au fost obiectivele declarate ca prioritati de guvernul de atunci, Tariceanu. “Problema publicitatii de stat era reala, insa unghiul de abordare fals. Dupa cum a prezentat motivatia initiativei de a reglementa publicitatea de stat, primul-ministru a vrut sa acrediteze ideea ca a gasit masura salvatoare pentru a scapa presa de cenzura politica. A facut chiar si o demonstratie logica in acest sens: regiile autonome si societatile nationale au fost conduse de directori numiti pe criterii politice de PSD, ”. In 2008 se propun noi modificari ale legii in ceea ce priveste publicitatea transmisa la posturile de televiziune si realizarea unui cadru legislativ pentru digitalizarea televiziunii, amânată pentru 2015. În plus, posturile autohtone au la dispoziţie noi moduri de a face publicitate, precum cea pe ecran partajat sau cea virtuală. Continuand asa putem realiza o lista lunga si stufoasa a reglementarilor ce au aparut de-a lungul timpului in legea audio si vizuala insa cel mai importat este ca se urmareste o perfectionare continua a acesteia pentru ca publicul auditoriu sa nu aiba de suferit. In ceea ce priveste presa scrisa nu ne ramane decat sa asteptam. Cat timp? Asta depinde de “bunavointa” politica.

Eu si blogurile


Blog, bloguri, bolggeri. Fiindca auzeam foarte des aceste cuvinte mi-am zis in sinea mea in urma cu un an de zile sa imi fac si eu unul, ca de era trendy (nu ca acum nu ar mai fi, insa momentan ma raportez la trecut) iar eu ramaneam in urma. Asa ca intr-o noapte friguroasa de noiembrie (2008) m-am hotarat sa-mi fac un cont pe acest site si odata "infiintat" blogul, sa ma apuc de treaba (sa scriu articole dintre cele mai diverse si variate). Foarte simplu, nu? - gandeam eu in acele momente, dar s-a dovedit ca nu era chiar asa de usor iar dupa numai 3 articole publicate l-am lasat de izbeliste.
Intre timp in luna octombrie a anului 2009 am intrat la facultate si nu-mi trecea prin cap vreun gand sa mai deschid vreodata pagina de blog ce mi se parea ca o creasem cu mult timp in urma. In perioada primului semestru universitar mi-am cunoscut colegii mai bine si am aflat ca printre acestia se aflau si cativa bloggeri infocati. Din curiozitate le-am citit cateva articole care ce-i drept erau destul de pertinente si la subiect, astfel mi-a trezit din nou dorinta de a scrie intr-un jurmnal online.
Asa ca in urma cu vreo doua saptamani printre picaturi (cand aveam timp liber) m-am documentat despre ce inseamna un blog (nu aveam nici cea mai vaga idee cu ce se manca asa ceva, poate acesta fiind si motivul pentru care am dat-o in bara cu primul) am cautat comparatii dintre "wordpress" si "blogger" pentru a vedea care este mai bun si intr-un final m-am decis sa raman fidel celui din urma. Astazi 20 martie 2010 (in sfarsit) am aruncat o ultima privire vechiului blog - mi-am luat la revedere de la el - apoi am decis sa-l sterg dar nici contul nu l-am pastrat. Asa ca acum am inceput totul de la zero si sper ca de data aceasta sa am timp si o imaginatie bogata pentru a scrie articole care sa incante ochii dar si inima viitorilor mei cititori.