vineri, 2 martie 2012

Învăţa-vor elevii ceva, în faţa tembelizorului?

Sursa fotografiei: www.evz.ro
       Din tolba Ministerului Educaţiei, plină ochi cu experimente făcute pe elevi, am extras unul destul de neînsemnat: „Şcoala Discovery”. Această, să-i zic chestie, a fost pusă-n practică pe la începutul acestui an și presupune a face studiul mai atractiv pentru elevi. Pe scurt, de-a lungul celui de-al II-lea semestru, 7 zile din 7 vor fi difuzate pe canalul de televiziune Discovery Channel, câteva zeci de ore de documentare care, de altfel, sunt special adaptate pentru a corespunde programei școlare în vigoare, a claselor VIII-XII; documentare al căror continut vor fi dezbătute la îndemnul ministerului – deci nu obligă -  în sălile de clasă.
Ceea ce mă intrigă pe mine este faptul că în afara celor 120 de școli unde programul este impus (se monitorizează eficienţa acestuia), în restul înstituţiilor de învăţământ preuniversitar, elevii care au habar de așa ceva sunt foarte puţini pentru că pur și simplu nu s-a distribuit informaţia.
         EU știu un lucru, dacă experimentul are succes acesta se va dispersa la nivel naţional și ar fi foarte corect ca elevii să aibă habar de ceea ce-i va aștepta: înveţi în clasă si acasă repeţi cu tembelizorul. Sunt conștient că are hibe, dar decât să caște ochii la niște tâmpenii date pe posturile românești, mai bine vizionează ceva din care au și ce învăţa.
         În fine, dacă citești toate informaţiile de pe site-ul scoala.discovery.ro iţi vei da seama că în principu ideea e bună, dar va fi el corect implementat? Va fi posibilă adaptarea acesteia (da, în SUA este un adevărat succes) sistemului românesc de învăţământ? Sau mai bine să lase dracului de-o parte testele astea futuriste și să pună mâna să renoveze clădirile unde-nvaţă copiii?
         În seria întrebărilor fără răspuns mai adaug una: să presupunem că inspectoratele scolare și-ar fi făcut datoria de a informa elevii să vizualizeze documentare – elevii ar urmări seria de documentare sau tot cancaniadele-s mai atractive?
         Într-un final aș vrea să felicit Network Discovery pentru faptul că-și pun la dispoziţie materialele educative fără a avea vreun interes financiar – este un parteneriat noneconomic cu statul.

8 comentarii:

  1. Da e o idee buna. De obicei cei de la Discovery sunt niste profesionisti si stiu ce fac. Acum depinde de elevi si parinti cum trateaza problema.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca stiu ceva, acel lucru este ca prin Craiova nu au raspandit vestea, lipsa de interes. Eu am auzit de program de ceva timp, mai urmaresc una alta pe discovery cand am chef. Ce`i drept, dintre emisiunile astea educationale am vazut doar una singura, ziua fizicii, sau cel putin asa trebuia sa fie. Nu stiu sigur ce inteleg ei prin fizica, dar eu cu siguranta nu percep fizica ca pe o istorie a vietii lui Newton sau Einstein...

    RăspundețiȘtergere
  3. am tot auzit de programul asta..
    trebuie sa ma uit si eu odata :D

    RăspundețiȘtergere
  4. @Daniela am s-o spun e sleau: cu spatele cred ca vor trata sau cu un contraatac - mai multe vizualizari de "cancaniade" si multe alte absurditati.

    @Un Personaj A.K.A. eKabuky :D important este sa starneasca interesul care va avea ca si prim efect dorinta de a afla mult mai mult decat ceea ce ofera documentarele.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intrebarea este :Elevii se schimba canalul si pe Discovery ?
    Mai toti copii in ziua de azi stau in fata calculatorului mai nou, pentru ca parintii le cumpara de mici sau nu le limiteaza " nevoile " .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Consider ca nu-i grav sa-i cumperi copilului tehnologie de ultima ora. Grav este cum o utilizeaza. Spre exemplu poti utiliza o tableta nu numai sa te joci angry birds ci si sa intri pe vreun site de stiinte exacte, sau un laborator virtual pentru experimente chimice. :D

      Ștergere
  6. La liceul meu din nu s-a promovat asa ceva. Cel putin nu in masa. Ne-a anuntat profesorul de mate sa ne uitam pe Discovery ca dau nu stiu ce documentare si nimic mai mult. Nu s-a implicat nimeni, nu i-a pasat nimanui.

    RăspundețiȘtergere