joi, 6 mai 2010

Divertismentul tv romanesc: numai tarate sa ai in cap sa nu il intelegi!

   Am promis ca articolul "televiziunile romanesti m-au socat" va avea o continuare asa ca ma tin de cuvant.Unele fraze sunt extrase din analiza jurnalistica ce am intreprins-o pentru facultate.

      Dupa cateva zile de analiza, am ajuns la concluzia ca divertismentul din televiziunile generaliste romanesti tinde spre prostia absoluta. Diversele emisiuni abordeaza din ce in ce mai mult, lucruri care socheaza, senzationalul - un fel de sare si piper - necesare unei audiente tot mai mari. Colac peste pupaza, mai nou am obesrvat ca telenovelele  si  sitcom-urile de mana a doua sunt peste tot. Daca in tarile civilizate divertismentul de televiziune se "profesionalizeaza" pe zi ce trece, nu aceeasi regula se aplica si pe la noi. Cred ca romanul, din cauza opresiunilor politice de dinainte de '89, l-au facut acum sa fie un burete ce absoarbe orice in materie de divertisment fara sa se mai gandeasca un pic si la calitatea acestuia.
     Emisiunile tv, dar si serialele ce au conceptul de telenovela au un subiect atat de simplu si un limbaj ce uneori depaseste limita bunului simt incat numai tarate sa ai in cap sa nu le intelegi. Chiar nu pricep de ce sunt atat de vizionate.Dintr-o perspectiva simplista as putea spune ca romanii (cu precadere indivizii cu un nivel scazut de cultura - stiu, sunt cam numerosi)  vor sa vada in astfel de productii oameni ca ei, facand aceleasi lucruri ca ei, suferind din motive profane ca ei. Aceasta caracteristica a devenit un fenomen de masa.
     Dar, ptiu drace, de ce ma mir eu ca romanii apreciaza incultura. Principalul sustinator este chiar mass-media. Deschid un ziar vad NUMAI SPECIMENE - asa-zisele vedete - deschid televizorul dau tot de ele si asta numai din vina presei ca le promoveaza.

2 comentarii:

  1. Eu inca ma intreb daca situatia e datorata faptului ca asta se cere, sau e din cauza ca asta se doreste sa fie transmis.
    Noroc ca exista DVD-ul, Discovery, Animal Planet & co.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Catalin: ai dreptate, norocul nostru il reprezinta televiziunile straine ce se dedica documentarelor. Legat de problema daca se cere sau se doreste, stii cum este: mass-media da, dar nu te obliga - feedback-ul receptat de media il reprezinta audienta/tirajul

    RăspundețiȘtergere