duminică, 27 noiembrie 2011

Moneda euro muribundă, dar la noi totuși este puternică

Sursa fotografiei: www.zeustv.ro

 De vreo două-trei zile mai toate mijloacele de comunicare în masă citează pe mai marii analişti economici care urlă că moneda euro este pe cale să se prăbuşească. Unii mai pesimişti decât alţii spun chiar că aceasta nu va apuca Crăciunul.
         Dacă lucrurile stau aşa cred că mulţi se întreabă de ce la noi nu se observă, ci din contră chiar nu mai conteneşte să tot aibă o evoluţie ascendentă. Ar fi foarte mulţi factori care menţin moneda europeană la un nivel ridicat, însă ceea ce mă frapează este că BNR-ul nu prea mai mişcă pentru a nu o lăsa-o să se tot ducă. Iar ca totul să fie și mai frumos statul sau mai bine zis cine-l administrează - guvernul – face tot posibilul ca la fiecare sfârșit de lună cursul euro-leu să fie tot mai mare. De ce? Păi explicaţia este destul de simplă: statul, deși nu se mai împrumută de la FMI, are în continuare nevoie de bani pentu a-si plăti datoriile către populaţie și pentru a face acest lucru se finanţează de pe pieţele bancare externe sau interne. Adică se împrumută în euro dar plăţile le face în moneda naţională – leul, așa că are tot interesul ca atunci când are loc schimbul valutar (euro schimbat în leu) să vândă euro la un preţ cât mai mare și hopa...credeţi-mă că la sumele destul de mari tranzacţionate de stat se observă un surplus de pe urma lor.
         Acum mulţi ar spune - printre care si eu până la un punct -  că este o mișcare inteligentă, dar cu ce preţ? Unul destul de mare – să ai instabilitate pe piaţa valutară nu-i chiar tocmai OK.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu